SZARE GENY

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn"

Wpływ fruktozy na pracę organizmu

Wpływ fruktozy na pracę organizmu

Fruktoza jest cukrem prostym, którego bogatym źródłem są owoce, niektóre warzywa,nektar kwiatów oraz miód. Jest słodsza od glukozy, ma jednak niższy indeks glikemiczny. Zawsze jest jednak jakieś ale…

czy wiesz, że:

  • Fruktoza jest przetwarzana w wątrobie i jeśli jest dostarczana w za dużych ilościach ma na nią bardzo niekorzystny wpływ. W efekcie może prowadzić do jej stłuszczenia oraz kolejnych patologii tego narządu.
  • Najbardziej szkodliwy wpływ na stan wątroby ma sztucznie wyizolowana fruktoza, którą znajdziemy w syropie glukozowo-fruktozowym, sokach i syropach owocowy.
  • Fruktoza spożywana w postaci owoców jedzonych w ich naturalnej postaci, dzięki zawartości błonnika oraz związków mineralnych, nie rodzi takich problemów.
  • Szlak metaboliczny fruktozy jest podobny do szlaku metabolizmu alkoholu.
  • Fruktoza promuje powstawanie dny moczanowej, ponieważ kwas moczowy powstaje podczas przetwarzania fruktozy w wątrobie,
  • W przeciwieństwie do glukozy, która jest szeroko wykorzystywana w organizmie, fruktoza jest marginalnym źródłem energii.
  • Jeżeli dostarczona do wątroby fruktoza nie może być zmagazynowana w postaci glikogenu, jest zamieniania w tłuszcz.  
  • Fruktoza nie pobudza wydzielania leptyny, która sygnalizuje nam, że jesteśmy najedzeni.
  • Fruktoza nie blokuje wydzielania greliny, której wysoki poziom sprzyja otyłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry