SZARE GENY

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn"

Prozdrowotny wpływ antyoksydantów roślinnych

Prozdrowotny wpływ antyoksydantów roślinnych

Problemy z koncentracją, skłonność do roztargnienia, brak zorganizowania…z pomocą mogą przyjść #oligoproantocyjanidyny#OPC

OPC są rodzajem polifenoli, związków produkowanych przez rośliny w celu ochrony przed szkodliwym działaniem środowiska. Zazwyczaj polifenol jest pigmentem roślinnym – niebieskim w przypadku borówki czarnej, czerwonym w winogronach, zielonym w zielonej herbacie czy ciemnobrązowym w gorzkiej czekoladzie.

Dla ludzi najprzydatniejszymi cząsteczkami oligoproantocyjanidyn są flawonole, rodzaj przeciwutleniaczy. Flawonole łatwo przenikają do wnętrza komórek ludzkiego ciała, także komórek mózgowych, a gdy już się tam dostaną, działają przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i śmiercią. W gruncie rzeczy OPC są znacznie silniejszymi przeciwutleniaczami niż witamina C czy E, dwa składniki odżywcze znane ze swoich funkcji antyoksydacyjnych.

• OPC regulują poziom norepinefryny i epinefryny, neuroprzekaźników kierujących przepływem informacji w mózgu – zaburzenia ich poziomu mogą zakłócać uwagę pacjenta.
• OPC ograniczają wytwarzanie kwasu glutaminowego, neuroprzekaźnika pobudzającego, w większych ilościach toksycznego dla organizmu.
• OPC spowalnia produkcję i uwalnianie histaminy, neuroprzekaźnika i mediatora procesów zapalnych wydzielanego podczas reakcji alergicznych. U niektórych dzieci z ADHD występuje mutacja genu wpływającego na redukcję histaminy, co wywołuje u nich cięższe reakcje alergiczne na barwniki spożywcze i inne sztuczne składniki – reakcje te mogą prowokować pojawienie się objawów ADHD.
• OPC chronią bogate w tłuszcz komórki mózgowe przed peroksydacją (utlenianiem) lipidów wywoływanej przez reaktywne formy tlenu lub wolnymi rodnikami. Cząsteczki te powstają pod wpływem zanieczyszczeń, diety bogatej w tłuszcz, cukier, stresu, palenia tytoniu oraz wielu innych czynników. Antyoksydanty takiej jak OPC stabilizują wolne rodniki, redukując wyrządzone przez nie szkody.
• OPC wzmacniają delikatną barierę krew – mózg, utrzymując z dala od mózgu neurotoksyny, takie jak pestycydy czy dodatki do żywności.
• OPC poprawiają dopływ krwi do mózgu, pomagając dostarczać podstawowe składniki odżywcze.
• OPC wchłaniają i unieszkodliwiają metale groźne dla mózgu np. przykład ołów.
• OPC stymulują wydzielanie enzymów redukujących procesy zapalne w mózgu.

OPC nie będą skuteczne w każdym przypadku, ale w zachowaniu wielu nieuważnych osób, łatwo ulegających dekoncentracji mogą spowodować znaczące zmiany.

Naturalne źródła OPC: kora sosny, orzechy arachidowe, winogrona, zielona herbata, borówka czarna

Źródło:
J. Greenblatt, B. Gottlieb, Nareszcie skoncentrowani, Innowacyjny program leczenia ADHD, Wydawnictwo Uniwesytetu Jagielońskiego, Kraków 2019

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry